Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

  • Philip van den Berg

    Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

    Waarschijnlijk heeft geen orgelmaker een grotere betekenis voor vaderlandse orgelbouw van rond 1900 gehad, dan Michaël Maarschalkerweerd. Met zijn kwalitatief hoogwaarde werk, wist hij in het verzuilde Nederland boven de partijen te staan. Onder de naam Maarschalkerweerd & Zoon bouwde hij voor talloze roomse opdrachtgevers, voor tientallen protestante klanten, verschillende concertzalen en enkele particulieren. Tevens werd hem de restauratie van meerdere historische orgels gegund, waaronder het Müller-orgel in de Bavokerk te Haarlem. Hij was lid van invloedrijke kunstkringen, docent aan de Utrechtse kerkmuziekschool, redactielid van Het Orgel en publicist, en had een uitstekend netwerk in het kerkelijk leven en de muziekwereld. Hiernaast volgde hij de internationale orgelbouw nauwgezet en bezocht hij meermaals toonaangevende orgelbouwers en toeleveranciers in het buitenland. Bouwde hij enerzijds het klassieke Nederlandse orgelconcept uit tot het moderne Nederlandse orgel, tevens zien we bij hem aanzetten tot een Orgelreform concept. Vele deels vandaag nog bestaande orgelmakers hebben hun wortels direct of indirect in zijn orgelmakerij.

    Symposium, tentoonstelling & concerttour

    In 2015 is het 100 jaar geleden dat deze grote Nederlandse orgelbouwer is overleden. Het organisatiecomité ‘Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015', bestaande uit onder meer Philip van den Berg, Paul Houdijk en Hans van Rossum, zal hieraan uitvoerig aandacht besteden. De aftrap van de herdenking zal op z'n geboortedag, vrijdag 27 februari, in Utrecht plaatsvinden. Tegen de zomer zal er in het Catharijneconvent een groot symposium plaatsvinden over de orgelconcepten van Michaël Maarschalkerweerd. Gedurende het seizoen Kerken Kijken Utrecht zal er een tentoonstelling over z'n leven en werk worden gehouden in de Nikolaïkerk, welke daarna naar het Orgelmuseum in Elburg verhuist. En via een concerttour worden kerken en concertgebouw aangemoedigd en onhoudelijk ondersteund om op welluidende wijze aandacht te besteden aan het inspirerende klankbeeld van de orgelmakers zoon en vader Maarschalkerweerd.

    Medewerkers gevraagd

    Voor de uitvoering van genoemde plannen zoekt het organisatiecomité enthousiaste mensen die part-time belangenloos willen helpen met het opzetten van het symposium, de tentoonstelling en de concerttour. Voor het comité zelf zijn er nog vacatures voor een secretaris, een penningmeester en een communicatiespecialist. Voor inhoudelijke bijdragen zijn we op zoek naar organisten, deskundigen en studenten orgelkunde, muziek, musicologie en geschiedenis. Interesse? Laat het weten via www.maarschalkerweerd.info of www.facebook.com/orgelmakerij.maarschalkerweerdenzoon.

  • Philip van den Berg

    Op www.maarschalkerweerd.info vind je de complete plannen voor het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015. Inmiddels is de gelijknamige Stichting opgericht, zijn onze plannen af en is de uitvoering gestart. Nu zoeken we nog een geschikte SECRETARIS,die nauwgezet de uitvoering bewaakt, de notulen verzorgt, en ondersteunende taken verricht. Eigenlijk is hij/zij de spin in het web, de herdershond van de kudde, en is de rol één die van meewerkend projectmanager. We vergaderen maandelijks een uur per Skype en af en toe iets langer op locatie. Heb je interesse of weet je iemand, meld je dan. Je hoeft geen organist te zijn, als je maar druk op de ketel kunt houden en af en toe flink je handen uit de mouwen kunt steken. We horen graag van je.

    Philip van den Berg, Paul Houdijk, Cintha de Vreede & Ton Mulder.