In mijn bezit is de twaalfde druk van de liederen van Hazeu.
Het betreft de ‘Stichtelijke liederen’ en de ‘Nieuwe stichtelijke liederen’ in een band.
Met de liederen van de bundel van Joh. de Heer hebben ze weinig gemeen, alleen het stichtelijke. Joh. de Heer gebruikte bestaande melodieën waaronder zeemansliederen zodat de (vaak dronken) zeeman de tekst mee kon zingen en mogelijk bekeerd werd. Hazeu componeerde zelf de melodieën en in navolging van de psalmmelodieën in twee notenwaarden! Elk lied heeft slechts één strofe.
De partijen van de zettingen zijn heel curieus afgedrukt met C-sleutels en zoals gebruikelijk bij de Oud-Nederlandse scholen: linksboven de Tenor, daaronder de Bas, rechtsboven de Altus, daaronder de Discant. Dynamische tekens worden niet gegeven, wel karakteraanduidingen als ‘Deftig’, ‘Eerbiedig’,'Klagend en verheven', ‘Gematigd vrolijk’ enz. De zettingen van deel I zijn van ‘Schrijfschoolhouder en zangmeester B. Smit. Die van deel II zijn ’op vier stemmen gebragt' door Dirk van der Reijden Ns.zoon. (In dit deel is ook een uitgebreid werk opgenomen, t.w. DE KERK-HERVORMING. Eene cantate. Daarin een voorzang. diverse koren, soli, recitatieven, aria's enz).
De liederen van Hazeu zijn geschreven om vierstemmig te worden gezongen ‘voor de HUISGEZINNEN EN GEZELSCHAPPEN DER CHRISTENEN’
Een flink aantal jaren geleden heeft de NCRV nog eens een documentaire over de liederen uitgezonden, wellicht op te vragen.