EDE - Begin december 2007 is het veertig jaar geleden dat Dick Troost begon met zijn werkzaamheden als organist bij de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Ede. Vanaf dat moment is hij bijna constant verbonden geweest aan deze gemeente. Van 1985 tot 1989 is hij werkzaam geweest voor de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Den Haag, om daarna weer terug te keren naar Ede.

foto: Ingeborg Kriegsman

Naast organist is hij cantor van de Lutherse Gemeente en ook is hij actief als componist. Hij publiceerde vele vocale en instrumentale werken in verschillende bezettingen. Voor een groot deel werd deze muziek de afgelopen jaren door ‘zijn’ Lutherse Cantorij uitgevoerd. Te noemen zijn onder meer liedbewerkingen, motetten, Marcus-Passie en Johannes-Passie.

Uiteraard gaat dit jubileum niet geruisloos voorbij, er zullen de nodige orgelklanken klinken. Op zaterdag 24 november om 16.00 uur geeft Dick Troost een jubileumconcert in de Evangelisch Lutherse kerk aan de Beukenlaan in Ede. Tijdens dit middagconcert kan men luisteren naar composities van Buxtehude, Bach, Walcha, Langlais en de concertgever.

In oktober en november heeft de firma Pels & Van Leeuwen enkele aanpassingen en uitbreidingen verricht aan het orgel, waardoor dit concert dus tevens een her-ingebruikname is van het orgel.

Het concertprogramma is op dit moment nog niet bekend. Er verschijnt op deze dag ook een jubileumboekje met uitgebreide informatie over jubilaris, orgel en de Lutherse liturgie. Dit boekje is in de kerk verkrijgbaar gedurende alle festiviteiten.

Op zondag 2 december wordt het jubileum van Dick Troost gevierd tijdens een feestelijke kerkdienst die aanvangt om 10.30 uur, eveneens in de Evangelisch Lutherse kerk aan de Beukenlaan. Tijdens deze dienst zal de eerste uitvoering plaatsvinden van een voor deze gelegenheid door Dick Troost gecomponeerd werk: Adventsmuziek voor koor, gemeente, koperensemble en orgel.

's Middags wordt hem een receptie aangeboden door de kerkenraad. Ter gelegenheid van dit jubileum zal in 2008 een bundel worden uitgebracht met door Dick Troost gecomponeerde psalmbewerkingen. De feestelijke presentatie van deze bundel zal eveneens gepaard gaan met een concert.

Bron: Barneveldse Krant