Waarom?

  • Niels

    Wat ik mij al enige tijd afvraag is :

    Waarom zijn bepaalde orgels niet te bespelen.

    Wat kan ik als amateur organist meer kapot maken dan een professionele organist.

    Zoals in kampen schijn je onder begeleiding en dus tegen een vergoeding op het orgel spelen. Een perfecte regeling vindt ik dit waarom wordt dat niet op meerdere orgels toegepast.

    Hopelijk krijg ik hier reactie op

  • Ronald

    Beste Niels

    Als je in een kerk bent, en je zou wel graag eens willen spelen, en je vraagt, word je vaak met een kluitje in het riet gestuurd. Vooral vroeger (toen ik nog niet op het conservatorium studeerde), werd vaak gezegd dat het maar niet moest, want misschien zou er wat kapot gaan. Alsof ik met een sloophamer naar boven zou gaan. Veel (amateur)organisten worden niet echt serieus genomen. Vertel gewoon dat je geinteresseerd bent in orgels en dat je graag eens zou willen spelen.

    In Kampen is een hele goede regeling getroffen. Veel kerken (en organisten) zouden dit voorbeeld kunnen volgen.

    Tip: kijk eens in de telefoongids, bij veel kerken staat wel een nummer van de koster. Mijn ervaring is, dat wanneer je vraagt naar het nummer van de organist, hij/zij je dat meestal wel wil geven. Veel kosters hebben zelf ook zeggenschap over de sleutel.

    Succes!

    Ronald.

  • A. kruijf

    Een reden is vaak ook dat orgels voor lessen, trouw/rouwdiensten en studie van de eigen organisten gebruikt worden en er soms krapte is de beschikbaarheid van het orgel.