Ik heb onlangs gehoord dat orgels gebouwd door Cavaille-Coll lades hebben met verschillende winddruk. Kan iemand mij vertellen waar dat ook al weer precies voor was?
Wouter
Niet alleen die orgels ook de van den Heuvel orgels hebben dat.
Grote pijpen hebben nou eenmaal meer wind nodig als kleine pijpen,vandaar dat men die constructie heeft bedacht.
De winddruk is zwaarder afgesteld naarmate de pijpen groter worden,dit betekend dat ook de grote pijpen{bv contre-bombarde 32',de grootste pijp is volledig uitgebouwd met voet 13 mtr lang!} direct en juist aanspreken.
Vraag bij vd heuvel maar een informatiepakket aan daar staat alles in.
Dat kan via het telefoonnummer 078-179540
Of per E-mail. vdheuvel.orgelbouw@wxs.nl
Groet Tim Vogels
Een nuancering wat dit onderwerp betreft. In principe kan men bij een orgel, ook een groot tot zeer groot instrument, volstaan met één winddruk. De verschillen in windtoevoer worden door de voetopening geregeld, in samenspraak met de intonatie. In de laat-romantiek, en niet alleen bij C.C. maar vooral ook bij Amerikaanse bouwers, werden registers ontwikkeld die alleen bij grote druk goed aanspreken, o.a. tongwerken. Ook werd geprobeerd, meer volume en klankvariatie te verkrijgen door verschillende werken op verschillende winddrukken te intoneren, bv. een Bombarde-werk op hoge druk.
Rob
Niet alleen voor de verschillende werken werden (en worden) verschillende winddrukken gebruikt, ook per klavier. De diskant werd door CC vaak met een hogere winddruk gemaakt om de hogere tonen solistischer te laten uitkomen. CC gebruikte daarvoor minstens 2 verschillende winddrukken. Vd Heuvel heeft, op basis van CC, in het orgel vd Eustache in Parijs op het Solo klavier (V) 6 verschillende winddrukken toegepast!
Floris
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?