Op 19 augustus a.s. hoopt André van Vliet een Jan Zwart herdenking te verzorgen in de Grote Kerk in Terneuzen.Aanvang 19:30 uur. Entree 8 euro voor volwassenen, tot 14 jaar gratis.

Er staan werken van o.a. Jan Zwart zelf maar ook van zijn leraren en leerlingen op het programma. 

Jan Zwart werd op 20 augustus 1877 in Zaandam geboren. Op vijf-jarige leeftijd bleek zijn aanleg voor muziek, maar in het bijzonder voor het orgelspel. Jan kreeg lessen van H. van Eijk, G.B. van Krieken en van Hendrik de Vries. In 1893 werd hij organist van de Gereformeerde Kerk te Rotterdam en later werd hij benoemd in de Hervormde gemeente te Capelle a.d. IJssel. In 1898 vertrok hij naar de Lutherse gemeente te Amsterdam. Enige tijd later vestigde hij zich na deze eervolle benoeming in Zaandam. Hij componeerde bewerkingen van psalmen, gezangen en geestelijke liederen voor orgel, welke snel geliefd werden. Velen gingen door zijn liedbewerkingen voor het eerst bewust naar muziek luisteren en sommigen zijn via zijn orgelkoralen bij Bach, Beethoven en Bartok beland. Jan stelde zich als doel, dat veel van zijn muziek ook door eenvoudige dorpsorganisten moest kunnen worden gespeeld. Hij begon daartoe een eigen muziekuitgeverij in 1917. In 1925 verzorgde Jan Zwart bespelingen voor de radio, eerst voor de AVRO en later voor de NCRV. Deze concerten werden uitgezonden vanuit de Lutherse kerk in Amsterdam. Jan organiseerde de bekende “orgeldagen” die plaatsvonden in ’s-Hertogenbosch, Alkmaar en Deventer. Jan Zwart’s pogingen om een groot publiek vertrouwd te maken met “orgelkunst” zijn zeker succesvol te noemen.Bekende leerlingen van hem waren o.a. Feike Asma, Cor Kee, Willem Mudde en zijn zoon Willem Hendrik Zwart.Toen hij op 13 juli 1937 na een kort ziekbed overleed, had hij zijn plannen niet allemaal kunnen uitvoeren.

André van Vliet begeleidde al op zeer jonge leeftijd de erediensten in zijn woonplaats waarna in 1984 een vaste aanstelling als kerkorganist volgde. Inmiddels was hij lessen gaan volgen bij Gijsbert Lekkerkerker en later bij Herman van Vliet. Hierna zette hij zijn studie voort op het Utrechts Conservatorium, alwaar hij in 1991 het diploma behaalde. Op koorconcerten en tijdens zangavonden is hij een graag geziene begeleider op zowel orgel als vleugel, daarnaast groeit ook het aantal uitnodigingen voor orgelconcerten. Ondertussen is André dirigent van een aantal koren en organist in zijn woonplaats Polsbroek.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.andrevanvliet.nl en www.grotekerkterneuzen.nl