harmonium te koop (bis)

  • R. Peters

    Ik heb er weer eentje te koop! Een verbouwing thuis heeft tot gevolg dat ik (helaas) een paar instrumenten uit mijn collectie van de hand moet doen.

    Deze is bijzonder fraai, merk: Emil Müller, ca. 1910, een zeldzaam Jugenstil meubel. Vier en een half spels, (bas 16-8-8-4, discant 16-8-8-8-4, met vox humana en vox celeste). Voor een foto zie http://muziek.2dehands.nl/fotos/392059.jpg

    Het instrument verkeert in goede staat.

    Prijs: f 250,-

    Voor meer info: rpeters@bart.nl

  • Erik Molenaar

    Geachte heer Peters,

    Ik heb belangstelling voor het harmonium. Zijn er gebreken aan het instrument of speelt het gewoon goed?

    Ik woon in Amsterdam en ben niet in het bezit van een auto. Is het mogelijk het instrument te bezorgen en zo ja, wat rekent u daarvoor? Wellicht kan ik zelf voor het transport zorgen. Het ligt eraan waar het instrument vandaan moet komen.

    Mijn gegevens:

    Erik Molenaar

    Jisperveldstraat 550

    1024 BB Amsterdam

    tel 020 7791919

    e-mail: e.molenaar@keesing.nl

    Met vriendelijke groet,

    Erik Molenaar

  • R. Peters

    Beste Erik,

    Bedankt voor je interesse. Het is alweer een tijd geleden dat ik de advertentie geplaatst heb, en ik ben inmiddels begonnen met het grondig restaureren van het instrument, omdat er niemand op de advertentie reageerde. Toen ik het harmonium aanbood, was het bruikbaar, maar leed het een beetje aan windgebrek. De oorzaak hiervan was niet zo gemakkelijk te vinden, het blijkt nu door scheefgetrokken ventielen te komen. Het harmonium ligt nu helemaal uit elkaar, in de kleinste onderdelen. Ik weet nu nog niet of de restauratie een succes wordt, en zo ja, dan weet niet of ik 'm nog van de hand wil doen. Inmiddels heb ik er al zoveel tijd en materiaal in gestoken dat het instrument wel erg duur zou worden als ik het - na restauratie - opnieuw zou aanbieden.

    groeten,

    Rob Peters

    P.S. Als je serieus geinteresserd bent in een harmonium, wil ik jegraag helpen zoeken op internet. Er wordt genoeg aangeboden, maar het is de kunst om het kaf van het koren te scheiden. Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke wensen: zoek je een Duits of een Amerikaans harmonium, een “Normalharmonium” of een met doorlopende 16 voet?

  • Frank Braas

    Geachte heer Peters,

    Ik stuur dit mailtje namens mijn vader van 80 jaar. Misschien kunt u hem verder helpen. Wij hebben een groot deel van ons leven tegenover een nonnenklooster gewoond. Dat verloor op een gegeven moment zijn status door een gebrek aan nonnen. Mijn vader heeft toen het harmonium uit het klooster gekregen. Het merk is Tannhausser (of iets dergelijks - sierletters zijn moeilijk te lezen). De leeftijd is ons niet bekend.

    Mijn vader gaat binnen afzienbare tijd kleiner wonen en heeft aangegeven dat hij het harmonium wel kwijt wil. Voordat dit gaat gebeuren wil hij toch nog iets meer weten over dit instrument. Mogelijk kunt u ons iets meer vertellen.

    Met vriendelijke groet,

    Frank Braas

  • R. Peters

    Beste Frank,

    Ik weet het een en ander van harmoniums, maar ik ben geen echte expert, als u echt tot in de details iets wil weten over uw instrument, kunt u het beste een mailtje sturen naar de Nederlandse Harmonium Vereniging:

    http://sponsor.globalknowledge.nl/HVN/

    Het merk Tannhauser zegt me niets, maar er zijn enorm veel (vooral Duitse) harmoniumfabrikanten geweest, ook veel pianomakers, die er wat harmoniums “bij deden”. Letterlijk honderden. Bij een specialist zal misschien wel een lampje gaan branden.

    Het merk klinkt wel Duits, en als u het over sierletters (gotisch schrift?) hebt, dan zal daar wel een datum van 1900-1920 bij horen. Het is dan (zeer waarschijnlijk) een zuigwindharmonium. Zuigwindharmoniums zijn bij de echte liefhebber niet zo in trek, in tegenstelling tot drukwindharmoniums, waar tegenwoordig veel geld voor wordt betaald. Veel Amerikaanse en Duitse zuigwindorgels zijn voor een schijntje te koop. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit, een zuigwindharmonium kan prachtig klinken. En als uw instrument door omvang of bijzondere “toeters en bellen” boven de middelmaat uitsteekt, kan het best nog wat waard zijn.

    Meer is er op grond van uw informatie niet over te zeggen. Heel leerzaam zou een complete lijst van de registerknoppen zijn. Daar is namelijk uit af te leiden hoe groot het orgel is en of het iets bijzonders is.

    Met vriendelijke groet,

    Rob Peters