Orgelproject in Wilrijk

Dinsdag 21 tot en met zondag 26 maart 

Gedurende die periode vinden in Wilrijk  allerlei activiteiten rond orgel plaats:

Dinsdag 21 maart tot en met zondag 26 maart: Tentoonstelling

De wondere wereld van het ambachtelijke orgel

In het districtshuis van Wilrijk (ingang op de Bist) geniet je van een tentoonstelling over ambachtelijke orgels. Iedereen kent wel de orgels die in kerken staan, maar de techniek achter die mooie fronten is veel minder bekend. Je maakt kennis met alle facetten van de orgelbouw: van plan tot volledig orgel. Ook informatie over de orgels in Wilrijk zal niet ontbreken.

De tentoonstelling wordt dinsdagavond 21 maart om 19.00u tijdens de Nacht van de Geschiedenis geopend. Die avond zullen ook medewerkers van Het Orgel in Vlaanderen aanwezig zijn om u mee te nemen in die “wondere wereld van het ambachtelijke orgel”.

Toegang: gratis. De tentoonstelling is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Districtshuis.

Woensdag 22 maart 14.00u Doe-Orgel Foyer auditorium, districtshuis Wilrijk Bist

Hou je van muziek én techniek? Dan is het doe-orgel iets voor jou! Je opent de kist van het doe-orgel en ontdekt aan de hand van instructiekaarten met foto’s hoe je het orgel helemaal zelf of samen met je vrienden kan opbouwen.

Ooit al een melodietje gespeeld op een orgel dat je zelf gebouwd hebt? Dit is je kans!

Voor wie: alle nieuwsgierige en avontuurlijke kinderen tussen 6 en 12 jaar oud.

Deelname: gratis

Inschrijven: via jeugddienst.wilrijk@stad.antwerpen.be of 03 828 01 64

Zondag 26 maart 14.00u en 15.30u Orgeldag

Ben jij ook benieuwd hoe het grootste instrument ter wereld klinkt? Zou dat zo luid kunnen klinken als een heel orkest? En zou je de laagste tonen echt kunnen voelen? Moet je superman zijn om daarop te kunnen spelen of kan je dat ook als je nog maar 8 jaar bent?

Het antwoord en nog veel meer ontdek je op de grote orgeldag in Wilrijk!

Leerlingenconcert 

Om 14.00u toveren de leerlingen van de academies Wilrijk, Ekeren, Berchem en MA’GO de mooiste geluiden uit het orgel van het auditorium in districtshuis Wilrijk. 

Toegang: gratis 

Peter & de Wolf

Om 15.30u brengen verteller Wanne Synnave en organist Joris Lejeune het spannende verhaal van Peter & de Wolf, begeleid door de muziek van Sergej Prokofjev, gespeeld op het grote Klais-orgel uit 1934. Na de voorstelling maken de kinderen samen met verteller Wanne een rondgang door de kerk. Een bijzondere gebeurtenis voor kinderen van 6 tot 12 jaar!

Dit concert vindt plaats in de O.L.V.-van-de-Rozenkranskerk, Heistraat, Wilrijk.

Toegang: gratis (leerlingen*) / €8 (vvk) / €10 (kassa) – tickets via 03 821 01 36 of www.ccdekern.be

* leerlingen van academie Wilrijk, Ekeren, Berchem en MA’GO 

Dit project is een samenwerking van: De Academies, MA’GO, Orgel in Vlaanderen, Heemkundige Kring Wilrijk, Jeugddienst Wilrijk, CC De Kern, District Wilrijk.

Save the date: Vlaamse Orgeldagen 2017 in Bornem

Donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus

Noteer alvast de data en locatie voor de 13de editie van de Vlaamse Orgeldagen. Momenteel wordt het programma ingevuld. We kunnen al meegeven dat Reitze Smits en Peter Dierksen ateliers  voor niet-professionele organisten komen verzorgen.

Meer info in de volgende mailkranten en via onze kanalen.

Ledenkorting bij De Principaal:

Leerlingenconcerten 3 zondagen van februari  15.30u  Sint-Stefanuskerk

12 februari  Koralen en bombardes

Het gregoriaans is de taal van de oude Katholieke Kerk.  Als de augustijn Luther zijn 95 stellingen tegen de Katholieke Kerk afkondigt, voorziet hij als eerste protestant in een sober muzikaal alternatief voor het sierlijke gregoriaans en de drukke polyfonie: vierstemmig uitgewerkte koraalmelodieën.  De bombarde is een dubbelrietinstrument met zeer sterke klankontwikkeling, dat nog steeds overtuigend klinkt als het door een orgel plenum wordt begeleid.  De studenten van de orgelklas van academie De Kunstbrug spelen een bloemlezing uit de koraalliteratuur en wagen zich aan het begeleiden van de opmerkelijke bombarde. 

19 februari  Orgeldansen en gospels

Orgelklank kan erg massief zijn.  En toch kan een orgel op andere momenten ook dansen en zelfs swingen.  Dat zullen we U bewijzen met dit programma waarvan de muziek geplukt is uit de middeleeuwen, de renaissance, de barok, het classicisme, de salonmuziekcultuur van de belle époque en context van de plantages in Zuid-Amerika, waar de blues de enige troost was van de slaven te midden van hun onderdrukking. 

26 februari  Polyfonie en toccata’s

Als fijne lijntjes en gothisch maaswerk ontspinnen de fuga’s van Johan  Sebastian Bach zich op het orgel.  Hij werd tot deze polyfone vorm geïnspireerd door de fantasiën van de Orpheus van Amsterdam (Jan Pieterszoon Sweelinck), de capriccio’s van de organist van San Pietro in Rome (Gerolamo Frescobaldi) en de veelkleurige virtuoze schrijfstijl van Nicolas De Grigny, die in Reims koninklijke hymnes neerzette.  Om een fuga goed te kunnen spelen, was het belangrijk de vingers eerst goed los te maken.  Daarom werd vóór de fuga een preludium of nog beter een “toccata” (letterlijk “tokkelstuk”) gespeeld.

Toegang: gratis, programmaboekje € 5 

Orgelfestival: Dit is geen pijp… orgelfestival

Vrijdag 3 tot en met maandag 6 februari

Van vrijdag 3 tot maandag 6 Februari 2017 doet BrusselSe Orgels de orgels van de stad zingen, van het kleinste tot het grootste instrument, van het meest gewijde tot het ultiem profane. Het wordt een festival dat alle Brusselaars de rijkdom van hun uitzonderlijk orgelpatrimonium wil laten (her)ontdekken. Deze eerste editie van een origineel festival kreeg, met een knipoog, de zeer toepasselijke naam “ Dit is geen Pijp… Orgelfestival ”

 

Zowel in de Sint Michiel- en Sint Goedelekathedraal als in de Koninklijke Kapel, zowel in de Gothische zaal van het Stadhuis als in de Cinemateek en op tal van andere locaties, zullen gedurende vier dagen orgels bespeeld worden door bekende organisten uit binnen- en buitenland en ook door nieuw ontdekt jong talent. 

Het volledige programma is te raadplegen via: http://www.brusselscityoforgans.org/agenda-nieuws-eerstkomende-concerten.html

Info: info@brusselscityoforgans.org 

 

Nieuwde orgelreeks in Harelbeke: vervolg na de Vlaamse Orgeldagen

Zaterdag 18 februari, zaterdag 25 februari telkens om 20.00u

In 2015 vonden de Vlaamse orgeldagen plaats in Harelbeke. Na afloop van dit schitterende evenement bestond bij enkele mensen de stille wens om aan dit initiatief een vervolg te breien. Onder impuls van de concertvereniging Musica H en zijn voorzitter Bart Flamée wordt in 2017 voor de eerste keer, en met ondersteuning van stad Harelbeke, een reeks orgelbespelingen georganiseerd.

Voor het openingsconcert op zaterdag 18 februari doet de vzw Musica H. beroep op de eigen titularis-organist van de Sint-Salvator, de hoofdkerk in Harelbeke, Nico Ronsse. Naast solowerk voor het gerestaureerde Forster & Andrews orgel wordt door het koor Ars Vocalis Kortrijk en kamerorkest The Chamber Players o.l.v. Diederik Glorieux het requiem van Gabriel Fauré gebracht.

Elise Caluwaerts (sopraan) en Wilfried Van den Brande (bariton) nemen de solopartij voor hun rekening.

Voor de tweede orgelbespeling trekt Musica H op zaterdag 25 februari naar de Sint-Pieterskerk in Hulste. De orgelbespeling  op het barokorgel wordt verzorgd door Ilze Bertrand met zowel werk uit de renaissance als de barok (Frescobaldi, Gibbon, Scheidt…)

In maart volgen nog 2 concerten, meer info in de volgende mailkrant.

Alle info: http://www.musicah.be/

Gratis concert in het Elzenveld

Woensdag 22 februari 19.30 Kapel Elzenveld Lange Gasthuisstraat 45 2000 Antwerpen

De Orgelklas van het Conservatorium nodigt uit die dag uit voor een concert met Gary Verkade uit Pitleå, Zweden. Hij concerteert rond het thema: “Ricercar - Searching for Music".

Toegang: gratis

5de Klavecimbeldag

Zaterdag 18 maart  10.00u Cultureel Centrum Mechelen

Die dag  organiseert de Vlaamse Klavecimbelvereniging de 5de Vlaamse Klavecimbeldag met als thema 'Bach, tot en met!'

In de voormiddag staan twee ateliers op het programma. Peter Van Heyghen verzorgt het eerste atelier met als thema ‘Stemmingen tot en met Bach’. Vervolgens zal Siebe Henstra de ‘Duitse klavierliteratuur vóór Bach’ belichten.  

Nicolas Achten (bariton én klavecimbel) zal vervolgens een middagconcert brengen met ‘Muziek uit Bachs huiskamer’. 

De namiddag bevat een klavecimbelwedstrijd, klavecimbeldemonstraties en een workshop ‘EHB Klavecimbel’. De expositie met klavecimbels uit binnen- en buitenland is de hele dag toegankelijk. De Duitse gerenommeerde klavecinist Andreas Staier tekende voor het slotconcert van de Vlaamse Klavecimbeldag.

Programma:

10.00u: Atelier I door Peter Van Heyghen – ‘Stemmingen tot en met Bach’

11.00u: Atelier II door Siebe Henstra – ‘Duitse klavierliteratuur vóór Bach’

14.00u: Klavecimbelwedstrijd

1.6.00u: Workshop ‘EHB Klavecimbel’ door Stijn Dekoninck

17.00u: Klavecimbeldemonstraties

Doorlopend: Internationale expositie: klavecimbels, CD's, partituren

12.30u: Middagconcert door  Nicolas Achten –  'Muziek uit Bachs huiskamer'

19.00u: Slotconcert ‘Bach, tot en met’ door Andreas Staier

 

Info en tickets via www.vlaamseklavecimbelvereniging.be

Onroerenderfgoedprijs

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert dit jaar de tweede editie van de Onroerenderfgoedprijs. Met deze prijs willen we initiatiefnemers en opdrachtgevers belonen die erfgoed voorbeeldig beheren. Dit jaar focussen we op erfgoed dat niet (regelmatig) publiek toegankelijk is. Daarmee gooien we het dus over een andere boeg als de vorige editie. De winnaar ontvangt wel nog altijd € 15.000.

Kandidaturen zijn welkom tot en met 1 maart 2017.

Meer informatie vind je op www.onroerenderfgoedprijs.be

Herita Open Monumentencongres

Donderdag 16 maart Cultuurcentrum De Grote Post Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende

Hoe versterk je de band met je publiek?

Hoe zorg je voor beklijvende ervaringen bij je bezoekers?

Hoe maak je dat zij door hun enthousiasme andere mensen overtuigen om jouw monument te bezoeken?

Op het derde Open Monumentencongres van Herita kom je alles te weten over de kracht en het belang van publiekswerking aan de hand van inspirerende voorbeelden van grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland. Wie die dag naar Oostende komt, gaat met een rugzak vol ideeën en concrete tips weer naar huis.

Er zijn in de namiddag maar liefst 21 inspirerende keuzesessies waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Beginnen doen we ‘s morgens met twee begeesterende key-notesprekers en met een debat.

Bekijk het volledige programma op http://www.openmonumentencongres.be/programma.

Deelnameprijs:  90 €. Partners uit het Netwerk Open Monumenten van Herita betalen

slechts 50 €. Hoe je organisatie partner wordt, lees je op www.herita.be.

Inschrijven  via http://www.openmonumentencongres.be/inschrijven.

Voor de keuzesessies in de namiddag kan je niet vooraf inschrijven.

Meer info: Kijk op www.openmonumentencongres.be of via laila.debruyne@herita.be  03 212 29 57

Orgelradio.eu

Op zoek naar 24/7 orgelmuziek? Via  www.orgelradio.eu  kan u dag en nacht genieten van orgelmuziek!